След статията за създаване на личен план за развитие, получих въпроси, свързани с процеса и инструмента. Два от тях бяха за пречките пред планирането. И днес те каня да помислиш заедно с мен за трудностите, които си създаваме сами, но не ги виждаме… Нашите слепи петна.

А какво е сляпо петно? Вреден навик или начин на поведение, видими за околните, но (може би) не и за теб. Откриването на твоите слепи петна помага да разпознаеш кога действията ти се ръководят от тях и разбирайки себе си, да ги коригираш в полезна за теб посока.

Скриване на информация

Характерно най-вече в професионална среда, това сляпо петно има своите корени в свързването на информация с власт. Задържането на информация само за себе си е породено от вярването, че който знае повече, има предимство – особено в организации със силна вътрешна конкуренция.

Дори често срещани явления като мейл с въпрос, на който не получаваш отговор или важно обаждане, което не ти връщат, биха могли да са индикатор. Резултатът – някой спира/бави работата.

5 слепи петна в планирането - как да се справиш с тях

В контекста на планиране – замисли се дали когато работиш в екип, информираш своевременно всички страни за нова информация, дали някой иска от теб по няколко пъти данни.

Ако е така – добро решение би било да поставиш в топ три на своите задачи споделянето на информация – още в началото на деня.

И искай обратна връзка – дали тези, които общуват с теб, получават навреме информацията. Важно е тяхното мнение, а не твоето усещане.

Планиране, основано на вярвания, а не на факти

Казват, че добър начин да предскажеш бъдещо поведение е миналото поведение. „Аз винаги така съм правил“ е сляпо петно, което изисква от теб да се придържаш към определени практики, независимо от резултатите.

Това са твоите автоматични поведения, към които пристъпваш, без да помислиш за други алтернативи.

Добър начин да имаш избор от възможности е да си създадеш правило – планирайки, да изследваш минимум 3 алтернативи, преди да избереш. Или – да поискаш чужди мнения, без да споделяш какъв точно е плана ти.

Незнанието

Понякога не знаем какво не знаем и следователно не можем да го планираме… може би?

Това обикновено означава спестени усилия в етапа на събиране на информация. Ефектът – привеждайки плана в действие, започват да се появяват изненадите, често неприятни. И се налага да се върнеш в изходна позиция.

Статия от коуч Росен Рашков за пречките пред планирането

Задайте си въпроса – какво не знаем в момента – аз, ние като екип, компания и т.н. И след като имате отговорите си, задайте си следващ въпрос – След като вече знаем какво не знаем, какво ще направим за него?

Изглежда много простичко, нали? Така е при всички слепи петна – след като ги осветлиш, решенията са лесни.

Перфекционизъм и отлагане като слепи петна

Те са свързани, но и съвсем отделни.

В резултат на тях, в крайна сметка създаваш проблеми, които в началото ги е нямало. И в двата случая има чувствително забавяне, както и при скриването на информация.

При перфекционизъм в планирането, спираш на едно място и се фиксираш върху създаване на сценарии, никой от които не изглежда достатъчно добър. Гняв и (само)обвинения са емоционалните последици. Пример – мениджър, който връща за пореден път проекта за несъществени козметични поправки.

Слепи петна при планиране

При отлагането на планирането причините могат да са много и различни – страх от последици, прикриване на лична несигурност, демотивация.

Решението и в двата случая може да е едно. И в моята практика с коучинг клиенти работи много добре. И то е:

Създаване на ясни правила, критерии и твърди времеви граници.

Например – решение ще вземем, когато имаме избор от три възможности. Критериите за избор на най-добра възможност са разходи за продукта, време за производство и екологични последици. Резултатите от проучванията трябва да имаме до 10.06 и решението ще бъде взето не по-късно от 17.06.

Надявам се, че тази статия е била полезна за теб и ако е така, те каня да я споделиш с други мениджъри.

Изведените тук слепи са сред най-честите, които се появяват в тренинг зала в моята програма за мениджърска ефективност или в индивидуален коучинг. Разбира се, има и други слепи петна пред планирането и ако имаш казус с такива, можеш да ми разкажеш повече на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000.

0 коментара

Подобни публикации