Фокус карти - коучинг техника за лично и кариерно калибриране

След workshop, който водих за International Coach Federation – България по-рано този месец, за работата с фокус картите, днес реших да споделя с повече хора този полезен инструмент, който може да ви помогне да преосмислите своите приоритети и да намерите вълнуващи нови области, в които да фокусирате енергията си.

Често срещана метафора е тази за дърветата, от които не можем да видим гората и тя чудесно отразява ситуации, в които, затрупани от битовизми, забравяме за важните неща. Дребните ежедневни pop-up въпроси ни разбиват вниманието на десетки дребни, изтощаващи задачи, от които не остава време за важни лични цели и проекти.

Особено подходящи за клиенти на кръстопът, създадените от Майкъл Станиър фокус карти позволяват да видим “гората отвъд дърветата”. С прост, практичен подход, калибрираш себе си спрямо приоритетите си. Нужно ти е само да разпечаташ или отвориш приложения файл. И да си дадеш не повече от 30-на минути за спокоен размисъл…

Как да работим с двете фокус карти?

В приложения файл първата е по-общата карта на живота ви като цяло. Втората е по-конкретна и насочена към кариерата ви. Изберете си картата, по която желаете да работите сега, а по-късно винаги можете да се върнете към другата.

На какво да обърнете внимание? Вътрешният кръг съдържа по-общите теми, външния – повече конкретни области.

Чувствайте се свободни да направите карта изцяло според своята житейска ситуация!

Как да работим с фокус карти - статия от коуч РОсен Рашков

Ако прецените, добавете повече детайли, които по-пълно отразяват живота ви. В работата – конкретни проекти, по които работите сега или ключови отношения, които управлявате. Можете да го направите на картата или на отделен лист хартия. Променете и темите на самата карта – задраскайте default-теми, които не се отнасят до вас. И запишете своя собствена или добавете липсващи – в кръгчето с ???

След това…

Изберете до 5 области, в които чувствате, че е важно да вложите време и енергия. Съветът ми е да се фокусирате във външния кръг и дори да добавите трети пласт към него. Така ще имате съвсем конкретни свои проекти, които да планирате.

Избирайки своите 5 области, може да помислите за:
– Има ли очевидни проекти, които ви „дърпат“ от известно време?
– Каква част от картата ви привлича най-силно? Очевидният интерес е добро място да започнете изследванията си.
– В кои области, ако внесете подобрения, ще има най-голям ефект върху цялата карта?
– Къде можете да започнете нещо ново или да вдъхновите нещо различно?

Сигурен съм, че някои области на картите са ви напомнили за проекти, които искате да стартирате от известно време (и отлагате) – може би е време да ги преместите от графа „някой ден” към графа „сега” – и защо не? Разполагаме с изобилие от време, което да инвестираме…

Отвъд картите

Въпреки интереса към определени области, разгледайте внимателно цялата карта. Дайте си възможност да внесете (или поне да помислите за) подобрение във всяка област. Задавайте си въпроси, за да задълбочите изследването си. Ето няколко примерни:

Как промените тук биха се отразили на живота ми като цяло?

Какво научих, поглеждайки към по-голямата картина на живота си?

Какво не съм виждал/а досега? Къде са изненадите ?

Разбира се, истински важните въпроси ще дойдат от вашите открития по двете фокус карти. Надявам се, че те ще ви помогнат да се фокусирате върху позитивни възможности. И най-вече се надявам да се придвижите до по-добро място или състояние на този етап от живота си. Все пак това е целта на всяка една карта!

p.s. А ако никога не сте опитвали коучинг? Можете да го направите сега, като вземете безплатна сесия и работите по реална своя цел с мен, коуч Росен Рашков. Разберете повече ТУК и се свържете с мен на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000

0 коментара

Подобни публикации